Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Чужбина » Бялата кула в Солун

Бялата кула в Солун

Бялата кула
Бялата кула
Бялата кула
Бялата кула
  • Бялата кула
     
  • Бялата кула
     
Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула (Λευκός Πύργος).

Кулата е най-източната от трите кули на морската стена на града, съборена заедно с другите две кули в 1867 година. Тя свързвала източната с морската стена на Солун и разделя еврейския квартал от мюсюлманските и еврейските гробища. Построена е от османския султан Сюлейман Велики в 1535 - 1536 година.[1] Кулата заменя стара византийска кула, спомената от солунския епископ Евстатий в описанието му на обсадата на града от норманите в 1185 година.[2]

Използвана е успешно от османските турци като крепост и затвор, в който са лежали много български революционери и противници на османската власт. През 1826 година по нареждане на султан Махмуд II в кулата масово се избиват затворници. Заради безбройните жертви на османските изтезания и екзекуции кулата е наричана Кулата на яничарите, Кулата на кръвта и Червената кула до към края на 19 век.

През 1890 година кулата е варосана и така се сдобива с днешното си име. Макар днес да е в светлобежов цвят, все още се нарича Бялата кула.

Солун попада в Гърция след Балканските войни в 1912 - 1913 година и през Първата световна война кулата е използвана като команден център на съглашенските войски и като склад за археологически находки, открити от британските части. По-късно е използвана като елемент от въздушната отбрана на града и като метеорологическа лаборатория на Солунския университет. Пред кулата е работило прочутото кафене и театър „Театър на Бялата кула“, съборени през 1954 година за разширяване на парка.
 
Сега кулата се намира на крайбрежния булевард „Ники“. В нея се помещава „Византийският музей“ и е една от водещите туристически атракции на града. Постройката е под управлението на Гръцкото министерството на културата и Агенцията за византийските старини.

Кулата е цилиндрична с височина от 33,9 m и диаметър 22,7 m. Има приземен етаж и 6 етажа, свързани със 120-метрова вита стълба по външната стена.
 
Кулата се смята за символ на Солун и за символ на върховната власт на Гърция над Македония.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!