Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Обща информация за Кападокия

Обща информация за Кападокия

Независимо дали е туристически или за ценители, какъвто и списък със задължителни спирки в Турция да се направи, Кападокия несъмнено ще присъства.

Когато човек тръгне на обиколка по тези земи, е по-добре да предпочете есенния хлад, отколкото горещините.

Наричат Кападокия земя на светци. Тази област обаче е известна преди всичко със скалните ниши издълбани от монаси, и църквите и параклисите, до които се достига по въжени стълби или катерене по мекия пясъчник. Всичко това заедно с уникалните избледнели стенописи превръща областта Кападокия в първостепенен световен туристически център. Нищо, че тези определения звучат като извадени от учебника по география - в случая гръмките думи отговарят на истината.
И понеже не са малко хората, които избягват обиколките из музеи и разглеждането на исторически паметници, трябва да се знае, че Кападокия е нещо като музей на открито.
Човек може да пипне скалните ниши, да влиза в тях, да види хора, които и в момента живеят наблизо, и дори да отседне в скален хотел. Става въпрос за истински хотел, който е издълбан в пясъчника, има поне десетина стаи пещери, обзаведени по-пестеливо или не, където нощувката струва от 10 до 150 долара.

Малко факти
Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, югоизточно от столицата на Турция Анкара, и обхваща обширна територия с високи плата, хълмове и вулканични върхове между двете големи планински вериги - Понтийските на север и Тавър на юг. На запад тя стига до Соленото езеро, а на изток - до река Ефрат.
Според библейските текстове Кападокия е най-голямата стара област на Мала Азия. Тя се напоявала от река Халис и била забележителна с богатите си пасища и превъзходните си породи коне, магарета и овце. Пак в Библията се споменава, че християнството е било въведено рано между жителите й, които били пословични с ленивост, неверие и още много други пороци.

Подземни градове
Не може да се каже със сигурност кога хората започват да изсичат в района пещерни и подземни жилища. Приема се, че тази традиция е усвоена от монашеството и от IV век насетне тук в скалите изникват десетки манастири, огромен брой църкви и отделни монашески килии. Днес е ясно, че е създадена сложна система от тунели и помещения, разположени на 18 до 20 етажа под земята и също толкова над повърхността. Според учените тези уникални градове са осигурявали убежище на 20 000 души през различни периоди.
Създаването на скалните градове започва още от времето на хетите и е описано от Ксенофон в неговата книга “Анабазис”. Пещерите давали подслон на фригийци, перси, ранни християни, араби, селджуки и османски турци. Християните наследяват и доразвиват подземните градове в мекия пясъчник, като изграждат храмове, манастири, училища.
Кападокия е била убежище за ранните християни, след тях са останали много църкви и манастири. По тези земи са живели последователи на св. Павел, а също аскети и отшелници, които с години са обитавали голите скални ниши, живели са хора, които останалите са обявявали за луди, защото не са ги разбирали.

Съхранените до днес
Стотици скални църкви и манастирски комплекси свидетелстват за небивал разцвет на монашеството. Сухият климат, труднодостъпните пещери и постоянната температура са съхранили безброй стенописани храмове, които превръщат Кападокия в едно от най-големите хранилища на средновековното православно изкуство. Така например в най-големия от разкритите досега подземни градове (наречен от турците Деринкую, “Дълбокият кладенец”) може да се влезе в подземен храм, издълбан във формата на кръст на десетки метри под земята.
Кападокия е наистина странно място и на пръв поглед наподобява лунен пейзаж. За милиони години вулканична дейност тук природата е изваяла фантастични скални образувания, към които дори сега хората не могат да останат безразлични.

Типичните пейзажи
Тук вулканична туфа е била прорязана от водата в тесни лабиринти и долини и е ерозирала във фантастични форми. Образували са се хиляди каньони и сухи дерета, сухи пустинни области, които биха възхитили всеки любител на фотографията и красивите пейзажи.
Днес между скалните възвишения с издълбани ниши са построени къщи, модерният град и историческите забележителности просто са прелели един в друг и живеят заедно. Днешните селища са с нови къщи, но помещенията в скалите все още се използват от хората. Част от тях са превърнати в гълъбарници заради ценния тор, който се използва за торене на лозята в този район. Между другото - местното вино е високо ценено и популярно в цяла Турция. Някои от винарните също се помещават в подземните помещения.
Тук човек може да отиде на пазар и да се върне с куп екзотични покупки - килим, изкусно изработен накит, рядко срещан камък.

Християнството
Най-старите скални църкви и манастири в района са от V-VI век. Срещат се немалко храмове с украса от времето на иконоборството (VIII-IХ в.), но най-много са от следващия период до завладяването на Кападокия от селджукските турци - процес, който продължава от ХI до ХIII в. През това време християнското присъствие започва да запада и този упадък продължава през османския период.
Най-прославеният светец тук е великомъченик Георгий Кападокийски (Победоносец), загинал за вярата по време на император Диоклециан. По предание за родно място на св. Георгий се сочи районът Потамия (Дерекьой) при днешното село Гюзелкьой, където има древен храм, посветен на великомъченика. Негови изображения на бял кон се срещат в почти всички стенописани кападокийски храмове.
Днес тук има малко останали християни. Разбира се, преобладаващото население е мюсюлманско.

Нещо друго
Върхът Немрут (2150 м) е в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство - в случая запазено от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период с очарователната красота на монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Те са разположени на източната и западната тераса и е добре да се гледат на изгрев и залез слънце, когато са облени в светлина.

Екскурзия до Кападокия с автобус - 5 нощувки - УСЕТИ ВЪЛШЕБНАТА МАГИЯТА! 


 

Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!