Блог За Partner Travel Партньори Контакти Sitemap RSS RSS Feed Generator
Турция » Природен феномен Памуккале

Природен феномен Памуккале

Природен феномен Памуккале
Природен феномен Памуккале
Памуккале
Памуккале
Pamukkale
Pamukkale
Екскурзия до Памуккале
Екскурзия до Памуккале
 • Природен феномен Памуккале
   
 • Памуккале
   
 • Pamukkale
   
 • Екскурзия до Памуккале
   
Природният феномен Памуккале е сред най-привлекателните турски курорти. В превод от турски език името означава "Замък от памук". Градчето е разположено на 30 км северно от град Денизли. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, води до образуването на варовикови отлагания върху огромните скалисти тераси. Температура на водата е 37 градуса по Целзий. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. На цвят басейните са ослепително бели, жълтеникави или кафяви.

Изворите на Памуккале са с лечебни способности. Според местните, изворите оказват изключителен ефект върху мъжката потентност, помагат при кожни и сърдечни заболявания, при проблеми с кръвообращението, бъбреците, нервите, при ревматизъм и парализа. Много императори посещавали този район, за да лекуват с целебните води. Тази практика се е запазила и до днес, тъй като много знаменитости посещават мястото със същата цел. 

Историята и природата на Памуккале привличат като с магнит хиляди туристи от цял свят. Път от асфалт от град Денизли, минаващ през гъста гора, води направо към Памуккале. Изведнъж пред погледа, подобно на пухкави облаци, се изправят белоснежни скални грамади, досущ като в приказките. В причудливо образувалите се каменни чаши по върховете им сияят малки кладенчета, а водата от тях се стича грациозно по скалните стъпала. Контрастиращи на искрящото бяло, зелените долини, простиращи се в подножието на каменните изваяния, създават още по-прелестна атмосфера.
Партнер Травел е член на Българската Асоциация на Туристическите Агенции. Гаранция за качество!